3 råd til at få en bedre kreditværdighed

Bliv klogere på kreditværdighed

få en bedre kreditværdighed til nyt lån

Hvad er kreditværdighed?

Kreditværdighed er et lidt flyvsk begreb. Det fortæller om hvor “sikkert” det er for en bank at låne dig penge. Og man kan kort fortalt sige at jo bedre din kreditværdighed er, jo billigere vil du også kunne låne penge. Det giver jo god mening, da der selvfølgelig er flere som vil låne dig penge, hvis de vurderer at der er stor chance for at du kan betale dem tilbage. Har du modsat en dårlig kreditværdighed, altså banken vurderer at der er større chance for at du ikke kan betale tilbage, så vil det typisk blive dyrere for dig at låne penge.

Vi har herhjemme ikke en fast skala, som vurderer kreditværdighed. I USA har de et større system, som tildeler alle et nummer, som signalerer den pågældende kundes kreditværdighed. Jo større, jo bedre. Så herhjemme er det lidt op til hver enkelt bank, hvordan de vurderer det. Vi har forsøgt at komme med 3 overordnede råd til at få en bedre kreditværdighed.

Sådan vurderer banken dig som kunde

Når din bank skal vurderer dig og din kreditværdighed, så er der forskellige faktorer som de ser på. Banken vil blandt andet kigge din indkomst, om du har formue (opsparing, aktier, andet),din samlede gæld, om du er i job, om du kan stille sikkerhed for lånet og så selvfølgelig dit budget. Det handler i bund og grund om at give dem et samlet billede af dig og din økonomi. Ud fra det vil banken typsik ikke kun vurderer din evne, men i høj grad også din vilje til at tilbagebetale et lån. Det handler kort fortalt om du har orden i din økonomi.

Vil du vide mere? Se vores oversigt over danske låneudbydere

Du har måske tidligere haft lån i banken, og så ser de på hvordan det gik. Betalt du tilbage til tiden, var de nødt til at sende rykkere, har du haft overtræk på dine konti. Alt sammen ting som kan være med til at sænke din kreditværdighed.

Bankens kreditvurdering har altså ikke kun indflydelse på, om din bank har lyst til at låne dig penge. Den vil i endnu større grad have indflydelse på hvilke renter og vilkår, som du kan blive tilbudt. Er du en attraktiv kunde for banken, vil du selvfølgelig også få bedre vilkår og renter, end de kunder som banken vurderer til at være mindre attraktive.

Hvordan forbedrer man sin kreditværdighed?

Nu hvor du er klar over hvad banken kigger efter, når de skal vurdere din kreditværdighed, så vil du også nemmere kunne arbejde på at få en bedre kreditværdighed. Her får du 3 simple råd til at få en bedre kreditværdighed:

Betal alle dine regninger til tiden: Kan banken se, at du ofte betaler dine regninger som du skal, vil det selvfølgelig blive set som et kæmpe plus. Kan de modsat se, at dit forbrug er alt for stort, set i forhold til din indtægt, så vil det selvfølgelig trække ned i deres vurdering.

Stil sikkerhed for lånet: Hvis du ejer noget af større værdi, det kan være en bolig, en bil eller noget helt tredje af værdi, så vil det vægte højt i bankens vurdering. Du har nemlig mulighed for at stille det i sikkerhed for lånet. Det sænker bankens risiko ved at låne penge til dig, og dermed kan de tilbyde dig bedre vilkår.

LÆS OGSÅ: Så nemt låner du til en ny iPhone

Hold styr på dine indtægter og udgifter: Din indtægt kan ofte være svær at ændre på. på kort sigt. Lønforhøjelse er typisk noget man får én gang om året. Hvis man overhovedet får en. Men du kan derimod starte med at gennemgå dine udgifter, og se om du kan skære noget væk eller spare et sted. Jo større spænd der er mellem dine udgifter og indtægter, jo bedre. Hvis du har et stort rådighedsbeløb kan du typisk blive tilbudt bedre vilkår.

Vil du vide mere om bankernes muligheder for at kreditvure dig? Politiken har skrevet en spændende artikel om emnet, som du kan læse her.