Kreditor

Hvad er en kreditor?

En kreditor er kort fortalt, en som har penge til gode. En kreditor kan derfor både være en privatperson, en virksomhed, eller en juridisk enhed. Når man skylder penge til en kreditor, er man det der hedder debitor.

Typisk er der tale om en leverandør af en ydelse, som ikke bliver betalt med det samme. Hvis du køber en telefon på kredit hos dit teleselskab, er de nu kreditor – og du er debitor. Der er dermed en aftale om at du får leveret end ydelse (din nye telefon) med det samme, mod at du så betaler tilbage over en aftalt periode. Det kan f.eks være at du deler telefonens pris på i 12 dele, og betaler den af med et fast beløb hver måned, i ét år.

Det kan også være fordi du har taget et forbrugslån, som skal betales tilbage. Når du låner penge, så får du lånebeløbet udbetalt med det samme, og indgår så en aftale om at betale en aftalt månedlig ydelse, i en given periode. Dermed bliver banken du låner pengene af, til kreditor, og du er debitor.

hvis du ikke betaler de aftale ydelser til kreditor, kan de vælge at sende sagen til inkasso. Det er oftest i de situationer at man bruger begreberne kreditor og debitor. I daglig tale vil man ofte blot kalde det for sin bank, eller teleselskab. Hvis din sag bliver sendt til inkasso, risikerer du at ende i RKI eller Debitorregistret. Vi anbefaler derfor altid at du betaler dine aftalte ydelser.

Kort fortalt:

En kreditor er en person eller organisation, som har penge til gode hos en debitor.