Rente

Hvad er rente?

Renten på et lån, er prisen som du skal betale for at låne pengene i en vis periode. Renten vises oftest som en procentsats pr. år. Som eksempel kunne rente på et lån være 4,95% om året. Det vil sige at du skal betale 4,95% af lånebeløbet, i renter hvert år.

I forbindelse med et lån, er renten altså selve prisen for at låne penge. Renten kan variere, alt efter hvor, og hvordan, du låner penge. Din kreditværdighed har også betydning for hvilken rente du kan tilbydes. Hvis banken er helt sikker på at du betaler dit lån tilbage, vil de typisk tilbyde dig en lav rente. Modsat vil de tilbyde dig en høj rente, hvis de er usikre på din betalingsevne.

Renten udregnes ved en fast procentsats per år. Det er det man kalder rentefoden. Rente kan både være fast og variabel. Har du en fast rente vil du altså betale det samme i rente, procentvist, i hele dit låns løbetid. Har du derimod en variabel rente, så vil renten konstant udvikle sig. En variabel rente har derfor mulighed for både at stige og falde.

Renten kan både være positiv og negativ. Ved negativ rente forstås det at du får penge, for at låne et givent beløb. Dette er sjældent set, og oftest noget man kan finde i forbindelse med bolig- og realkreditlån.
Har du penge stående på en konto, vil du typisk også få renter af dem. Det vil sige at banken som du har pengene stående ved, betaler dig en givent procentsats, for at du har pengene stående hos dem. Hvis du får 2% i rente af dit indestående, betaler banken dig altså 2% af det der står på din konto, hvert år.

Kort fortalt:

Renten er den pris, som udregnes i procentdel af det beløb du låner, som skal betales tilbage til långiver